Onze klanten aan het woord

‘Schoon van buiten, gedesinfecteerd van binnen’

VDB Divers in Noordwijk is een groothandel voor de vershandel. Het is essentieel dat het wagenpark schoon en netjes is, zegt logistiek manager George Nozeman. “De auto is ons visitekaartje. Als je met een schone vrachtauto komt voorrijden, geeft dat vertrouwen over wat er in die auto’s zit.” VDB Divers heeft de reiniging uitbesteed aan RMM Mobiele Cleaning Service.

Food en non-food

VDB Divers levert een totaalpakket van vleeswaren, afbakbroodjes, salades, snacks, soepen en sauzen aan slagers, broodjeszaken, kaaswinkels en andere detailhandel in Zuid-Holland. Naast eetbare waren kunnen deze ondernemers ook bij VDB Divers terecht voor alle andere artikelen die ze nodig hebben, zoals verpakkingsmaterialen, vacumeerzakken en zelfs houtkrullen om zelf te roken.

Wachten voor de wasstraat

Met veertien auto’s brengt VDB Divers de bestelde waren naar de klant. Chauffeurs doe je er geen plezier mee als ze zelf hun auto moeten wassen, weet Nozeman. “Wij maken het onze chauffeurs graag naar de zin, en dus zochten we een andere oplossing. Dan kun je naar een wasstraat gaan, maar dat is niet efficiënt. Je hebt dan vaak te maken met wachttijden.”

Geen omkijken

VDB Divers koos daarom voor RMM. “Ze komen elke twee weken hierheen. Dan zijn de meeste auto’s aanwezig. De chauffeurs kunnen naar huis om weekend te vieren, RMM maakt de wagens schoon. Ze rollen een mat uit, zetten de auto erop en reinigen die van binnen en van buiten. Het waswater filteren ze, zodat het zonder problemen geloosd kan worden. Wij hebben er geen omkijken naar.”

Fijne samenwerking

RMM is een fijn bedrijf om mee samen te werken, vindt Nozeman. “Ze hebben hun zaken goed voor elkaar, de lijnen zijn kort en ze communiceren helder. We hebben het zo ingericht dat ze zelfstandig hun gang kunnen gaan. Wij kunnen via een klantenportal op hun website zien wat ze hebben gedaan. Op maandag staan de auto’s schoon van buiten en gedesinfecteerd van binnen klaar voor de nieuwe week.”

‘Elke week schoon zonder gedoe’

Ouwehand is Katwijk is wijd en zijd bekend als producent van zure haring, rolmops, mosselen in het zuur en ander ingemaakte visproducten. Het bedrijf levert ook verse vis en andere producten voor de vishandel, zoals bakolie en bakmeel. Het eigen wagenpark van Ouwehand krijgt elke vrijdag een wasbeurt van RMM. “Elke week schoon zonder gedoe”, aldus wagenparkbeheerder Toon Roerig.

Traditionele producten

Ouwehand is onderdeel van Parlevliet & Van der Plas, een internationale rederij met wereldwijd 6000 medewerkers. Het hoofdkantoor van de groep staat in Valkenburg. Tien jaar geleden nam het bedrijf Ouwehand over. Sinds die levert Ouwehand naast de traditionele producten in glas ook verse vis aan vishandelaren en aan supermarktketens zoals Jumbo en Aldi.

Elke dag vers geleverd

Ouwehand heeft een wagenpark van 6 vrachtauto’s en 2 bestelwagens. Die beleveren hoofdzakelijk Nederland viswinkels, groothandels en diverse retailers. Daarnaast worden enkele Duitse klanten en een aantal Belgische klanten bediend. Het overige vervoer wordt uitbesteed. Het visbedrijf ziet erop toe dat de wagens er altijd piekfijn uitzien, netjes van buiten en hygiënisch schoon van binnen.

Water zuiveren

“Vroeger maakten de chauffeurs zelf hun wagen schoon”, vertelt Toon Roerig. “Maar vanwege het afvalwater mocht dat niet meer. Een wasserette geeft wachttijden. Daarom hebben we in 2010 RMM uitgenodigd om een keer proef te wassen. Dat beviel zo goed dat ze sindsdien onze auto’s elke week reinigen. Een groot voordeel is dat ze het water meteen zuiveren.”

Ook het pand schoon

RMM Reinigt de vrachtauto’s van buiten en desinfecteert ze van binnen, zodat aan alle wettelijke eisen rond voedselveiligheid wordt voldaan. “De lijnen zijn kort en we werken prima samen”, vindt Roerig. “Ze schakelen snel. Als het een keer anders moet, is dat geen probleem. En ze komen ook van tijd tot tijd ons pand schoonmaken. Handig dat dit bij hetzelfde bedrijf kan.”

‘De mooiste manier om kosten te besparen’

Elke twee weken op zaterdag komt RMM Mobiele Cleaning Service naar het distributiecentrum van Leen Bakker in Raamsdonkveer. Ze zorgen dat alle voertuigen en trailers van het bedrijf minimaal één keer per maand worden gereinigd. “Het zijn witte vrachtauto’s met in grote letters ‘Leen Bakker’ erop”, zegt hoofd Transport Ewald Vogel. “We willen ze graag schoon op de weg.”

Uitstraling naar het publiek

Leen Bakker heeft een eigen wagenpark van 14 trekkers, 25 trailers en 2 lange zware vrachtwagens (lzv) of Eurocombi’s. Elke wagen heeft twee teams: één voor de middag, en één voor de nacht. Zo worden de vrachtauto’s optimaal benut. “Onze auto’s moeten er netjes uitzien”, vindt Vogel. “Voor de uitstraling naar het publiek, maar ook voor onze chauffeurs. Die rijden graag in een schone auto.”

Chauffeurspas

Op zaterdag staan de auto’s stil, en dan komt RMM om ze schoon te maken. Al zes jaar lang. “Vroeger hadden we altijd gedoe met schoonmakers die zonder chauffeurskaart reden. ‘Out of scope’ rijden mag niet, dus dat gaf gezeur. Met RMM hebben we daar nooit last van. Ze hebben allemaal een chauffeurspas, dat is prima geregeld.”

Alle certificaten

Vogel vindt het ook prettig dat RMM alle benodigde certificaten heeft. “Ze werken ook op Schiphol. Dan moet je van A tot Z voldoen aan alle milieu- en veiligheidseisen. Bij ons is het wat minder streng, maar het is een geruststellend idee dat ze diezelfde strenge normen ook voor ons hanteren. Ze adviseren ook als ze zien dat er iets aan de hand is, heel professioneel. Ze helpen ons verbeteren.”

Heel overzichtelijk

De administratie van Leen Bakker is blij met het klantenportal van RMM, weet Vogel. “Ze kunnen precies zien wat RMM gedaan heeft, welke wagens er gewassen zijn en wat er op de factuur komt. Heel overzichtelijk. Ze komen hier als de auto’s toch stilstaan. Wij hebben er geen omkijken naar en uiteindelijk besparen we er geld mee. Wat is er mooier?”

‘Betrouwbare hands-on mensen’

Hoogvliet is een supermarktketen met 68 winkels in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Het distributie- en servicecentrum en de centrale slagerij staan in Alphen aan den Rijn. Hoogvliet heeft 38 eigen vrachtauto’s om de filialen van producten te voorzien. Voor het reinigen van de vloot werkt Hoogvliet al 12 jaar samen met RMM.

Wagenpark optimaal benutten

De vrachtauto’s van Hoogvliet zijn voorzien van losse bakken die op de vestigingen worden afgezet. De chauffeur neemt dan een andere bak mee terug met leeg goed. Bij het distributiecentrum staat dan alweer een volle bak op hem te wachten voor en ander vestiging. Op deze manier hoeft de chauffeur niet te wachten en kan Hoogvliet het wagenpark optimaal benutten.

Goede tests

Volgens de HACCP-regels moeten de bakken elke maand worden gereinigd. “Daarvoor hebben we destijds bij RMM aangeklopt”, vertelt logistiek manager Johan Berkheij. “De resultaten van de tests waren goed, en nu komen ze elke maandag om een deel van de bakken schoon te maken. Wij zorgen voor de aan- en afvoer, zodat ze de hele dag lekker door kunnen werken.”

Altijd goed

RMM begon in 2007 met het reinigen van de bakken. Later kwamen daar ook de koelcontainers bij die Hoogvliet aanschafte. Om te voorkomen dat sommige containers elke week en andere niet gereinigd worden, heeft Hoogvliet een kleurcode aangebracht. Elke week heeft een eigen kleur. “Steekproefsgewijs controleren we of het goed gedaan is”, zegt Berkheij. “Het is altijd goed.”

Betrouwbaar

De logistiek manager is goed te spreken over de samenwerking met RMM. “Ze zijn heel betrouwbaar. Hands-on-mensen die een hekel hebben aan moeilijk doen. We spreken elkaar 2 keer per jaar en dat is genoeg. Als er wat is en ik bel, dan wordt het opgelost.” Het distributiecentrum van Hoogvliet verhuist volgend jaar naar Bleiswijk. “Dan blijven we gewoon samenwerken”, aldus Berkheij.